Om skolen

Den kinesiske skolen i Norge ble etablert i juni 1995.Den er registrert som en profitløs frivillig helgeskole i Norge. Skolen har fått støtte fra norske myndigheter, Overseas Chinese Affairs Office of the State Council og den kinesiske ambassaden i Norge.

Alle Kinas ambassadører til Norge har vært æresrektorer ved skolen. I 2013 ble skolen kåret til «modell for oversjøisk kinesisk utdanning» av Overseas Chinese Affairs Office of the State Council. Både lærere og rektor har fått utmerkelse for kinesisk utdanning i 1999, 2011 og 2014.

Skolen bruker læreverket «Zhong Wen». Vi starter undervisningen med pinyin, som er den offisielle metode i Kina for å transkribere mandarin og gjennomfører kinesisk språkopplæring systematisk. Undervisningen er basert på den enkelte elevs behov og omfatter kinesiske tegn (hovedlæringsmål), kinesisk kultur, historie og geografi. Når eleven mestrer de grunnleggende ferdighetene som å lytte, snakke og skrive, går man videre med å forstå og skrive setninger.

I tillegg til å lære kinesisk språk, kan våre elever også velge mellom datakunnskap, håndverk, kalligrafi, tegning, dansing, kampsport og tai chi. Skolen har profesjonelle lærere, og undervisningsutstyret har blitt forbedret de siste årene, blant annet har vi fått multimediautstyr.
Undervisningen har oppnådd svært gode resultater. Mange elever har fått utmerkelser i viktige internasjonale, nasjonale og regionale konkurranser. For eksempel har våre elever vunnet første-, andre- og tredjepremier på skrivekonkurranse for verdens kinesiske ungdom og har vunnet pris på «Jin Shui Qiao» kalligrafi- og malerikonkurranse i Beijing. Prisbelønte stiloppgaver har blitt publisert i kinesiske aviser og norsk-kinesiske tidsskrifter, som People’s Daily, Zhejiang Overseas Chinese og Guangming Daily.

Skolen organiserer store arrangementer hvert semester, hvor elever med gode karakterer blir belønnet og elevforestillinger blir fremvist. Skolen deltar i ulike aktiviteter både i det kinesiske samfunnet og i lokalsamfunnet. Skolen har hele tiden formidlet kinesisk språkopplæring og kultur, og oppfordrer kinesere til å integrere seg i det norske samfunnet. Vi fremmer, organiserer og deltar i flerkulturelle aktiviteter. Vårt danseteam har deltatt i flerkulturelle forestillinger og har vunnet mange premier i store konkurranser i Norge. Det har blitt en viktig del av det flerkulturelle Norge. Nylig ble distriktet hvor skolen befinner seg godkjent som internasjonalt flerkulturelt senter av norske myndigheter.

Vi har bl.a. fremført dragedans, løvedans, trommedans, yangko, trommedans og andre forestillinger på kinesisk kulturfestival, den internasjonale kulturfestivalen, Expo 2009, gjenåpningsfeiring av T-bane linje 5, åpningsseremoni ved historisk museum (Keiser Han Jing Dis utstilling), årlig nyttårsfeiring hos Adopsjonsforum, barnas dag, flerkulturell festival i ulike regioner i Norge, kultur- og språkaktivitet arrangert av Utenriksdepartementet, norske folkefestivaler og VM i Holmenkollen for å nevne noe. Aftenposten, lokale aviser og norske TV-kanaler har rapportert fra disse aktivitetene.

Skolen arrangerer ofte ulike utstillinger innen foto, kunst, maleri og kalligrafi i forbindelse med store begivenheter som OL i Kina og Shanghai World Expo. Nyhetsbyrået Xinhua i Norge har rapportert fra noen av disse aktivitetene. På denne måten utdypes den kulturelle forståelsen mellom nordmenn og kinesere. Dessuten fremmes vennskap, solidaritet og kineseres status i Norge, og den kinesiske kulturen og visjonen om et harmonisk samfunn vises.

Våre elever deltar ofte på sommerleire som blant annet blir arrangert av Overseas Chinese Affairs Office of the State Council. Elevene blir mer kjent med kinesisk kultur, får økt interesse for kinesisk språk og får venner med felles bakgrunn og interesser.

Kinesisk skole er kjent for sin gode undervisning i Norge. Våre elever har fått topplasseringer på høylesingskonkurranse arrangert av Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo. Våre elever har vært blant de beste på eksamen i kinesisk i Norge. Det medfører at elevene kan få ekstra karakter når de skal til videregående skole og universitet, og det er positivt når de skal velge videre studier. De kan få fritak for andre språk og har dermed mer tid til å lære andre fag.

Kvaliteten på skolens undervisning er anerkjent. De fleste lærerne har høy utdanning med mange års tospråklig undervisningserfaring. Det er til sammen 32 lærere ved skolen. Gjennom årene har skolen blitt godt kjent. Vi blir for eksempel kontaktet når det er behov for kinesiske lærere i andre sammenhenger. Flere lærere har fått jobbtilbud etter anbefaling fra rektor.

Skolen har klasser i kinesisk språk og kultur på forskjellige trinn. Vi har også åpnet en ny skole i Stavanger i 2016. Dessuten hadde vi en kinesisk klasse i 2 år for Huawei og underviser ledere i Telenor med vekt på kinesisk historie og kultur.

Våre elever er barn, ungdom og voksne med bakgrunn fra Kina, Asia, Norge og Europa.